Fysiotherapie aan huis
Wanneer het niet haalbaar is (bijvoorbeeld na een operatie) om naar de praktijk te komen, verzorgen wij de fysiotherapie bij je thuis. Mits je in bezit bent van een verwijsbrief van de huisarts of specialist. Tijdens het eerste consult zal er een intake en onderzoek plaatsvinden. Uiteraard wordt het behandelplan besproken.
Na verloop van tijd zal de eventuele revalidatie in de praktijk opgepakt worden. Voor een nog sneller herstel na bijvoorbeeld een nieuwe heup of een nieuwe knie heeft Elshout Fysio een fietshulpmiddel. Middels de excentrische pedaalarm wordt de heup of knie in een vroeger stadium gerevalideerd.

Beweegprogramma’s chronische aandoeningen

Wat is Claudicatio Intermittens?
Claudicatio Intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is een veel voorkomende vaataandoening, veroorzaakt door slagaderverkalking. Volgens de laatste schattingen heeft 1 op de 5 volwassenen ouder dan 50 jaar last van deze ouderdomsziekte. De term etalagebenen slaat op het feit dat mensen met Claudicatio Intermittens vaak stil moeten staan, vanwege pijn bij het lopen. Voor een etalage in een winkelstraat kan het stilstaan goed gecamoufleerd worden.

Hoe ontstaat Claudicatio Intermittens?
Door een vernauwing in de bloedvaten treden klachten als een stekende, krampende pijn, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen op. Daardoor zijn dagelijkse activiteiten thuis, op het werk en in het sociale leven soms lastig te volbrengen.

Looptraining
Uit onderzoek blijkt dat door het volgen van een looptrainingsprogramma goede resultaten te bereiken zijn. Belastende vaatoperaties of ingrepen (dotterbehandeling) kunnen op deze manier worden voorkomen. Looptraining heeft het beste resultaat als je onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat (zie www.chronischzorgnet.nl).

De fysiotherapeut bespreekt je klachten en met name je (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van je maximale loopafstand en conditie, doe je een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en je klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met jou een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken word je intensief begeleidt, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en ga je zelfstandig trainen.

Financiële vergoeding
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met etalagebenen die een verwijzing van een huisarts of specialist hebben. Daarvoor is dus geen aanvullende verzekering nodig. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie vergoed voor een periode van 1 jaar.

Diabetes Mellitus type II + Hart- en vaataandoeningen
Doelstelling van beide programma’s is het ontwikkelen van een actieve leefstijl. In dit groepsprogramma leer je op een verantwoorde manier actief je belastbaarheid te vergroten. Er wordt gewerkt aan gedragsverandering, conditie, kracht en mobiliteit binnen een op maat gemaakt oefenschema. Je krijgt een deelnemersmap en er worden specifieke metingen uitgevoerd.

Valpreventiecursus
Er is een toename van vergrijzing te zien en daarnaast blijven ouderen steeds langer zelfstandig wonen. Om vallen te voorkomen is dan een Valpreventiecursus zeer zinvol. Lichamelijke of geestelijke oorzaken, zoals verminderde mobiliteit of angst om te vallen kunnen er voor zorgen dat je valt. Verminderd zicht, duizeligheid en omgevingsfactoren spelen vaak een grote rol.

Elshout Fysio biedt een 10 weken cursus in groepsverband aan, waarbij je leert hoe een val te voorkomen is en zelfverzekerder de dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren. Tijdens de cursus wordt gewerkt aan het verbeteren van kracht, balans, looppatroon en technieken bij het vallen.

De Valpreventiecursus is voor iedereen van 55 jaar of ouder, met angst om te vallen of wel eens is gevallen. Er zal in een groep worden getraind van maximaal 8 personen in sporthal IJsselweide te Ulft.

Afhankelijk van de zorgverzekeraar worden de kosten deels vergoed.

FysioFitheidScan
Beweging is goed voor je gezondheid. Dat is bekend. Maar hoeveel beweging is goed voor je gezondheid? En hoe fit ben je eigenlijk? Om hier achter te komen doe je de FysioFitheidScan, ontwikkeld door fysiotherapeuten. De FysioFitheidScan is een instrument waarmee de fysiotherapeut een persoonlijk beweegadvies kan geven.

Iedereen kan deze test doen. Of je nu wekelijks (intensief) sport of nog moet beginnen met bewegen. Binnen een half uur leer je je fitheid kennen. Na afloop van de test worden de resultaten besproken en krijg je een persoonlijk bewegingsadvies. De FysioFitheidScan bestaat uit de volgende onderdelen:

• PAR-Q vragenlijst (vragenlijst over je gezondheid);
• BMI (Body Mass Index) ( gewicht – lengte);
• Vetmeting;
• Saturatiemeting (meting van percentage zuurstof in het bloed);
• Buikomvang;
• Conditietest;
• Krachttest.